Čo s čokoládou v lete? Ako ju skladovať? Kde nakúpiť?
Nákup
Ak máš chuť na čokoládu a pralinky, a nemáš ich doma, treba vyraziť na nákup. Nákup v obchode nie je záruka, že čokoláda necestovala a je správne skladovaná. Nie je isté, že prepravca / vykladač / nakladač… vždy skladoval čokoládu v podmienkach ako sa má. A stane sa, že čokoláda prešla už niekoľkými roztopeniami a stuhnutiami a stratila vlastnosti, ktoré má mať. Ideálne v lete, je nakupovať priamo u výrobcu čokolád. Teraz, keď už čokoládu máš, je najlepšie ju hneď zjesť. Ak si ju však chceš nechať na neskôr, zanes ju čo najkratšou cestou domov – keď slnko nepáli a v termo taške.
Skladovanie
Ak je čokoláda správne skladovaná, jej povrch je bez škvŕn, krásne chrumká keď sa láme, nemá biely povlak, nemrví sa a začne sa topiť až pri teplotách nad 29 stupňov (horká nad 31 stupňov). Maľované pralinky pri správnom skladovaní sú krásne lesklé, na hodvábnom papieri nie je žiadny mastný fliačik. Netopia sa a nezafarbia prsty pri krátkom dotyku. Pralinka pri rozkusnutí chrumká a plnka má vláčnu konzistenciu.
Vlhkosť: do 70%